Pfukani ELC, waar het gebouw een drama is en de groentuin een mega-succes…

Pfukani ELC, waar het gebouw een drama is en de groentuin een mega-succes…

2 augustus 2018

Teacher Monica doet de tuin ‘erbij’. Maar niet zomaar erbij. Zeven dagen per week zorgt ze voor wat ze trots ‘my garden noemt’. Bambanani’s aanleg van de foodtunnel in combinatie met Monica’s enthousiasme en de kennis die ze heeft opgedaan in het agriculture programma van de overheid, leiden tot een overproductie aan groenten.

De Pfukani school bestaat uit een piepklein gebouw, met 36 leerlingen, een oude principal en 2 jonge teachers. Een arme school in een niet al te beste wijk van Namakgale. Maar wel een ambitieus team mensen, toegang tot stromend water en een mooi stuk grond voor de schooltuin. Monica zaait hier verschillende groenten. Spinazie, aardnoten, bonen, tomaten, sla, rode biet; te veel om op te noemen. Zaaien gaat al een stap verder dan stekjes kopen, wat veel anderen liever doen. Monica speelt daarop in door stekjes te verkopen. Een investering van 20 zar aan zaad levert de school zo 120 zar op.

De teelt in de foodtunnel gaat best snel met een groeicyclus van grofweg twee maanden per groentesoort. En dankzij Monica wordt de schooltuin steeds verder uitgebreid, wat veel extra oogst oplevert. Meer dan nodig is voor de leerlingen en het team … En dan staat de ondernemer in Monica op. Ze koopt netten, vult die met tomaten, hangt ze in de boom naast de weg en de verkoop is begonnen!

Pfukani is de derde Bambanani school met een extra inkomstenbron vanuit de overproductie in de tuin. Het is deze duurzame zelfredzaamheid die we zo graag zien en ondersteunen. Bambanani, growing dreams!