Kennisontwikkeling & Speciale projecten

Voedsel


Voedselprogramma's

Het voedselprogramma omvat een trainingsprogramma van 1 jaar, waar jaarlijks zestien scholen aan deelnemen. Een diëtiste leert ze om een gezond en afwisselend weekmenu te koken, met een juiste balans in de voedingswaarde van de maaltijden. Ze krijgen begeleiding bij het kweken van groenten in de schooltuin en de foodtunnel en er wordt veel aandacht besteed aan hygiëne en de bestrijding van ondervoedingsziekte. Dankzij deze training en begeleiding zijn de scholen aan het eind van het jaar in staat om de activiteiten zelfstandig voort te zetten.


Moringaplantages

Bambanani investeert in de aanplant van Moringabomen, ook wel bekend als ‘Miracle Trees’. De Moringa bladeren zijn een natuurlijk voedingssupplement dat sterk bijdraagt aan het verminderen van ondervoedingsziekte. Het meekoken van bladeren met de maïsmeelpap maakt deel uit van de Afrikaanse cultuur. Een makkelijke manier om de dagelijkse voeding te verrijken dus, met een product uit eigen tuin. Bovendien genereren de plantages inkomsten en werkgelegenheid voor de lokale bevolking.


Sight and Life programma

In het kader van het ‘Sight and Life’-programma werken we intensief samen met DSM. Dit programma maakt zich sterk voor het uitbannen van ondervoeding en onderzoekt hiervoor voedseltechnologie en voedingsbehoeften wereldwijd. DSM ondersteunt 9 scholen van Bambanani met een speciale mix van vitaminen en mineralen. Deze mix wordt aan de maïsmeelpap toegevoegd (ontbijt) en bestrijdt ondervoeding. De kindersterfte op deze scholen is hierdoor maar liefst met 50% afgenomen!


Opleiden


Opleiden & Leren van elkaar

Bambanani leidt haar onderwijzeressen zelf op. We zijn trots dat de Zuid Afrikaanse overheid onze opleidingsmethodiek officieel heeft geaccrediteerd.

Die accreditatie betekent ook dat de lokale Bambanani-organisatie een overheidsbijdrage krijgt voor het opleiden van onderwijzend personeel tot officieel erkende onderwijskracht. Ze kunnen daarbij doorgroeien van klasse assistent (ECD 1) tot onderwijzeres voor groep 3 (ECD 5).

Daarnaast is er een speciaal opleidingstraject voor schoolhoofden. Hierin worden ze wegwijs gemaakt in managementprincipes en in het aanleggen van een basale boekhouding. Ook nemen de schoolhoofden verplicht deel aan de maandelijkse ‘Leren van elkaar’-bijeenkomsten, waar ze onder begeleiding kennis en ervaring uitwisselen.

Tot slot leiden we onze eigen tuinmannen en kokkinnen op, zodat alle Bambanani-kids verzekerd zijn van gezonde, gevarieerde voeding uit eigen groentetuin.


Dagopvang gehandicapten

Naast jonge kinderen zijn verstandelijk gehandicapten een zeer kwetsbare doelgroep in Zuid-Afrika. Omdat zij vaak uit de townships verbannen worden of ‘verstopt’ worden in huis, zorgt Bambanani voor gespecialiseerde dagopvang en onderwijs. Dit gebeurt in het Phurulenke Ability Center, waar ze ook op een nuttige manier hun dag leren besteden. Zo maken deze ‘learners’ bijvoorbeeld onze armbandjes; de embracelets (“Buy me, wear me and show you care”). Zo slaan we twee vliegen in één klap; de gehandicapten hebben een gelukkiger leven en hun familie ziet dat ze wel degelijk een rol kunnen hebben in de maatschappij.

Begeleiden


Weerbaarheids- en hygiënetraining

Met liedjes, spelletjes en verhalen wordt de weerbaarheid van de kinderen spelenderwijs vergroot. Deze continue weerbaarheids- en hygiënetraining is een vast onderdeel van de dagelijkse routine op al onze Day Care Centers.


Ons doel

  • Veilige en gezonde basis
  • Zelfredzaamheid
  • Opvang en acceptatie gehandicapten
  • Structurele lokale oplossing

Lees er hier meer over

Onze aanpak

  • Veiligheid
  • Voeding & hygiëne
  • Professionaliseren
  • Financiële zelfstandigheid
  • (Niet zomaar) loslaten

Lees er hier meer over

Materiële steun

  • Inrichting buitenruimte
  • Groentetuin en foodtunnels
  • Watertanks
  • (Ver)bouw schoolgebouw
  • Lesmateriaal

Lees er hier meer over

Nieuws