Onze aanpak


Stap 1: veiligheid

Met een Nederlandse crèche of kleuterklas in gedachten is het flink schakelen als je voor het eerst een Day Care Center bezoekt. Meestal is dat een eenvoudig gebouwtje. Eén ruimte voor alle kinderen van 0 tot 6. Geen meubilair, geen speelgoed of lesmateriaal. Vaak niet eens stromend water… Met onze hulp komt er allereerst een hek om het terrein, zodat het er schoon blijft en de kinderen veilig zijn. Ook integreren we weerbaarheidstrainingen en -spelletjes in de dagelijkse routine, om de kinderen beter bestand te maken tegen misbruik.


Stap 2: voeding & hygiëne

Gezonde voeding en een goede hygiëne zijn hier letterlijk van levensbelang. Daarom zorgen we voor een groentetuin en foodtunnel, zodat de kinderen minstens een keer per dag een voedzame maaltijd en een goed ontbijt krijgen. Kinderen met ondervoedingsziekte krijgen een intensieve behandeling, die vaak goed aanslaat. Net zo belangrijk als gezonde voeding is een goede watervoorziening. Niet alleen voor de groentetuin, maar ook voor een betere hygiëne. De hygiëneregels worden spelenderwijs bijgebracht en vormen een belangrijk onderdeel in het dagprogramma.


Stap 3: professionaliseren

Als de basisvoorwaarden voor een veilige en gezonde omgeving zijn ingevuld, investeren we in de kwaliteit van de opvang. Waar nodig komt er een keuken, worden de ‘long drops’ in de grond vervangen door echte ‘flushing toilets’ en breiden we de opvang uit met een tweede klaslokaal en een ziekenboeg. Maar met alleen materiële zaken redden we het niet. Om als opvang zelfstandig te kunnen functioneren, is er ook kennis nodig. Daarom investeren we ook in opleidingen en trainingen voor het schoolhoofd, de ondersteuners en de tuinmannen. Variërend van financieel management tot gezond koken.


Stap 4: financiële zelfstandigheid

Als de randvoorwaarden op orde zijn, helpen we bij het aanvragen van een structurele jaarlijkse subsidie. Deze ‘Grant’ van het Social Development Department in Zuid-Afrika maakt het mogelijk om financieel op eigen benen te staan. Om voor een Grant in aanmerking te komen, moet de school aan specifieke criteria voldoen, zoals een solide gebouw, de aanwezigheid van goed sanitair, een keuken, een groentetuin en een ziekenboeg.


Stap 5: (niet zomaar) loslaten

Als een school dusdanig goed is uitgerust dat ze een Grant ontvangt, dan is onze financiële ondersteuning niet langer nodig. Maar we laten ze niet zomaar los. Want om de Grant te blijven ontvangen, moeten ze aan de kwaliteitscriteria van het Social Development Department blijven voldoen. Om dat niveau vast te houden, houden ‘onze’ schooltjes toegang tot het Bambanani netwerk van lokale deskundigen.


Ons doel

 • Veilige en gezonde basis
 • Zelfredzaamheid
 • Opvang en acceptatie gehandicapten
 • Structurele lokale oplossing

Lees er hier meer over

Kennisontwikkeling & Speciale projecten

 • Voedsel
 • Opleiden
 • Begeleiden

Lees er hier meer over

Materiële steun

 • Inrichting buitenruimte
 • Groentetuin en foodtunnels
 • Watertanks
 • (Ver)bouw schoolgebouw
 • Lesmateriaal

Lees er hier meer over

Nieuws