Het Bambanani noodfonds

Waarom dit noodfonds?

Op 26 maart jl. zijn de scholen van Bambanani op last van de overheid (Ministry of Social Development) gesloten. Kinderen zijn naar huis gestuurd, maar het leven in de townships is net even wat anders. Vaak klein en slecht behuisd valt het niet mee om in een lockdown periode met 6-7 mensen in zo’n township huisje te wonen. Voldoende inkomen vergaren om eten op tafel te zetten is vaak al een grote opgave, maar nu bijna onmogelijk. Als klap op de vuurpijl is het vooralsnog zo dat de Grants (overheidssubsidies) niet uitbetaald worden voor de periode dat scholen gesloten zijn. Basis voor de subsidie is het aantal dagen aanwezigheid van de kinderen op school..
Een groot aantal van onze scholen is financieel duurzaam zelfredzaam (momenteel 42 van de 89 schooltjes).

Per 1 april zou dat aantal met 11 scholen verhoogd worden. Voor de resterende scholen geldt dat ze geen vast inkomen hebben, en voor 27 van deze scholen is sprake van acute nood. In Zuid-Afrika is een complete lockdown van kracht. Inmiddels is er wel afgeschaald naar stage 4 (komt van 5), maar de scholen gaan pas open in stage 1. Het einde is nog niet in zicht…

De acties van het Noodfonds

 

1. Kinderen en voedsel

Op woensdag 8 april jl. hebben we als Bambanani 40.000 extra ontbijtmaaltijden vanuit Johannesburg naar Phalaborwa vervoerd, uitvalsbasis van Bambanani. In samenwerking met de hoofden van Bambanani scholen zijn de maaltijden via school verstrekt aan ouders van 572 kinderen die het hard nodig hebben.

Distributie via de Bambanani scholen in de townships, direct aan de ouders van deze kinderen maakt dat het voedsel daar aankomt waar het nodig is. De dank vanuit ouders en kinderen is groot, getuige de berichten die we ontvangen.

2. Scholen en salaris personeel

De genoemde 27 scholen maken dus geen aanspraak op de Grant (subsidie) en dat betekent dus dat er geen enkel inkomen is voor ons personeel. Ook eten ze niet op school mee (normale beloning).

Het noodfonds zorgt voor een basis inkomen van 750 rand (€ 40) per persoon, per maand. Alle overboekingen worden rechtstreeks (individueel) overgemaakt op de bankrekeningen van ons personeel in nood. Hierdoor voorkomen we dat in een corrupt land als Zuid-Afrika geld verkeerd terecht komt.

Bambanani heeft je nu nodig! Hoe jij kan helpen ..

We hebben een speciale fundraiser opgezet om de Bambanani onderwijzers te helpen. Kies uit een van de volgende opties:


Zuid-Afrikaanse Bambanani wijn

Geniet nu van een heerlijk Zuid-Afrikaanse Bambanani wijntje. Terwijl je lekker geniet van een wijntje, draag je ook bij aan de toekomst van het personeel en kinderen van Bambanani.

 

  • Kies voor een proefpakket
    (6 flessen wit Sauvignon-Blanc en 6 rood Merlot) voor € 85,00!
  • Of bestel per 5 dozen, € 41,00 per doos (incl. btw).

Gratis bezorging

Bij bestelling met een minimale waarde van €85,- wordt alles gratis thuis wordt bezorgd!

 


Kinderboek 'De Bambanani Route'

Wil je iets waardevols met je kinderen ondernemen? Lees je kids dan voor uit het Bambanani boek van de verhalenfee, verhalen door Zuid-Afrikaanse kinderen voor kinderen. ‘Een magische droomreis’

 

  • Voor € 12,50 per boek help je onze onderwijzeressen.

 

Geïnteresseerd?

Mail voor plaatsen van een bestelling naar: iksteunbambanani@gmail.com


Bambanani embracelet

Koop de Bambanani Embracelet. Een echte eyecatcher gemaakt in Zuid-Afrika door mensen met een handicap op onze projecten. De Embracelet kost € 5 en verkrijgbaar in 3 kleurvarianten. Buy me, wear me and show you care!


Handgemaakte olifantjes (sleutelhangers)

Hou je meer van knuffeltjes of sleutelhangers? Bestel dan de handgemaakte olifantjes zodat je nooit meer je sleutels verliest. Voor slechts €5,- heb jij er een. Een leuke tip: doe er een cadeau.

Steun onze helden in Zuid-Afrika!

Bestellen kan als volgt:

  • Mail de bestelling naar iksteunbambanani@gmail.com
  • Bij bestelling met een minimale waarde van €85,- wordt alles gratis thuis wordt bezorgd. Onze vrijwilligers zitten door het hele land.

Steun deze actie en laten we samen door deze moeilijke periode heen komen. Het onderwijzend personeel en kinderen van Bambanani zullen je enorm dankbaar zijn.

Take care and be safe!

Nieuws