Over ons

De Vrienden van Bambanani zetten zich al sinds 2005 in voor een betere toekomst voor de jongste generatie van Zuid-Afrika. Wij zijn een ANBI geregistreerde stichting en voor onze financiële en bestuurlijke verantwoording verwijzen wij graag naar transparante-anbi.nl. Onder het kopje “Wat wij doen” in het menu staat een uitgebreide omschrijving van onze activiteiten. Maar wie zijn wij? Lees het hieronder in de functieomschrijvingen en bekijk het smoelenboek!

Bambanani telt inmiddels 99 scholen waar samen 4920 leerlingen een plek en goede verzorging gevonden hebben. De kinderen kunnen er spelen, dromen en leren én krijgen er dagelijks een gezonde maaltijd. De leerkrachten op de Bambanani-schooltjes worden door de Stichting opgeleid en begeleid zodat zij met vertrouwen een toekomst met nieuwe perspectieven tegemoet zien.

Bambanani streeft ernaar om elke school zo snel als mogelijk zelfstandig en zelfvoorzienend te maken. Dat kan als de scholen voldoen aan de voorwaarden om subsidie te verkrijgen van de Zuid-Afrikaanse regering. Hierover leest u meer verderop in de tekst.


Project- en investeringsmanager

Ed Rakhorst is onze project- en investeringsmanager. Als projectmanager slaat Ed de brug tussen het bestuur en de activiteiten en organisatie in Zuid-Afrika. Hij reist meerdere malen per jaar naar Phalaborwa en adviseert en rapporteert aan het bestuur over nieuwbouw of uitbouw van scholen, over de stand van zaken op de plantages, de aanleg van een watertank, etc. Op basis van zijn rapportage en advies bepaalt het bestuur de activiteiten voor de korte en middellange termijn. Als investeringsmanager bezoekt Ed, meestal op uitnodiging, diverse Nederlandse organisaties en bijeenkomsten om te vertellen over de activiteiten van Bambanani. Met als doel meer fans en ambassadeurs, in de hoop om zo ook meer sponsoren te kunnen enthousiasmeren.


Vrienden

Bambanani heeft een grote groep Vrienden! We zijn blij met ‘onze oma’s in Noord-Brabant en Gelderland, die iedere dag een nieuw mutsje breien. Met organisaties als de AFAS Foundation, Fudura, Shimano, de Stichting WE-Support, Jumbo Supermarkten, Hutten en DSM, die investeren in de aanplant van Moringabomen en scholen. Ze helpen ons om ondervoedingsziekte te bestrijden. Met kinderen als Sam en Jessie, die op school embracelets en vruchtensap verkopen voor Bambanani. Alle Vrienden, klein en groot, zijn van harte welkom!


Bouwcoördinator

Onze lokale bouwcoördinator Monique Kruger stuurt alle bouwprojecten ter plekke aan. Zij signaleert welke onderhoudswerkzaamheden nodig zijn en brengt de projectmanager daarvan op de hoogte. Na akkoord van het bestuur verzorgt zij de aanbesteding, de aanvraag van de benodigde vergunningen en bewaakt ze de uit te voeren (bouw)werkzaamheden.


Bestuur

Het bestuur van Bambanani zetelt in Nederland en bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en leden. De bestuursleden grijpen iedere mogelijkheid aan om (op eigen kosten) naar Zuid-Afrika te reizen en de ontwikkelingen ter plaatse te bekijken. Waar mogelijk steken ze zelf graag hun handen uit de mouwen, door bijvoorbeeld te helpen bij het bouwen van food tunnels en de installatie van watertanks. En natuurlijk genieten ze dan volop van het contact met kinderen; er is niets mooier dan hun blije lach!

De mensen achter Bambanani

Project- en investeringsmanager:

Ed Rakhorst

Ed Rakhorst

Project- & investeringsmanager

Werken aan de projecten van Bambanani, zowel in Nederland als Zuid-Afrika, geeft zoveel voldoening en energie! Talentontwikkeling van kinderen en onderwijzeressen, werken aan zelfvoorzienendheid van al onze 89 scholen en realisatie van Bambanani gerelateerde projecten die bijdragen aan een lokaal inkomen, dat is wat het om gaat. Hartstikke nodig, belangrijk bovendien en succes smaakt naar meer…. Een dikke Zuid-Afrikaanse glimlach, daar doe ik het voor!

Bouwcoördinator:

Monique White Kruger

Monique White Kruger

Bouwcoördinatrice

Monique is onze bouwcoördinator ter plekke. Ze tekent de plannen voor de
nieuwe scholen of aanpassingen aan bestaande gebouwen uit in AutoCAD. Monique
is tevens eigenaar van Kena Projects.

Lokale organisatie Bambanani Community Development Organization (BCDO)

Pinkie Khosa

Pinkie Khosa

Operations manager

Pinkie Khosa is verantwoordelijk voor de implementatie van de Bambanani visie in Zuid-Afrika. Ze spreekt acht gangbare Afrikaanse talen en kan daardoor contact onderhouden met de principals van alle scholen. Ze adviseert de scholen bij het aanvragen van subsidie bij het Social Development Department. Ook begeleidt Pinkie de voedselprogramma’s en traint ze de onderwijzeressen.

Nyeleti Hlungwane

Nyeleti Hlungwane

Admin & Office manager

Bestuur:

Daniella Corijn-Witte

Daniella Corijn-Witte

Secretaris

Toen ik hoorde van het prachtige werk van de Stichting Bambanani in Zuid Afrika wist ik direct dat ik actief mee wilde gaan doen. Tijdens een vakantie in Zuid-Afrika waren we ontdaan van het grote verschil tussen de manier waarop onze kinderen opgroeien in Nederland en die van de jonge kinderen in de townships rondom Phalaborwa. Via de Stichting Bambanani en in samenwerking met de plaatselijke bevolking zetten we structurele ontwikkeling in gang, bouwen we scholen, leiden we onderwijzers op en geven we de kinderen van Zuid Afrika een betere toekomst. Growing Dreams is waar ik het voor doe!

Jan van Erp

Jan van Erp

Bestuurslid

Mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan het fantastische werk van de Bambanani club. Samen met een team van gedreven mensen heb ik het gevoel voor de jongere generatie in het werkgebied rond Phalaborwa echt een verschil te kunnen maken. De laatste jaren hebben we stappen gezet in de ontwikkeling naar een meer professionele organisatie, dat begint nu zijn vruchten af te werpen en we gaan meer en meer “growing dreams” waarmaken. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Ellen Nelissen

Ellen Nelissen

Voorzitter

In Nederland zijn er zoveel voorzieningen voor kinderen. Dit gun ik de kinderen in de armste gebieden van Zuid-Afrika ook. Dat de plaatselijke bevolking zich hier ook voor inzet en tegenwoordig ook leerkrachten via onze stichting opgeleid kunnen worden, stimuleert hen en zorgt ervoor dat ik me vanuit ons land hier ook volledig voor wil inzetten. Een mooie kans om structurele ontwikkelingen daar mogelijk te maken samen met de bevolking en de overheid.

Flip de Jongh

Flip de Jongh

Penningmeester

Sinds de oprichting van de Stichting Vrienden van Bambanani in 2005 ben ik een trouwe volger geweest van al het mooie werk dat deze stichting doet voor de jongste jeugd. Ik vind het dan ook een grote eer om vanaf 2007 als bestuurslid en vanaf 2015 als penningmeester mijn steentje bij te dragen. Door onze directe contacten aldaar en de regelmatige bezoeken van het bestuur (op eigen kosten), kunnen wij daadwerkelijk iets voor deze kinderen betekenen. Ze hebben het o zo nodig. We hopen dan ook op uw financiële support te kunnen blijven rekenen.

Nieuws