Bambanani Soccer League, niet alleen maar fair play…

Bambanani Soccer League, niet alleen maar fair play…

9 september 2018

Anders dan de kop doet vermoeden, hebben we geen moment spijt van de overname van de Sefapane Soccer League. Wat is het toch gaaf om dingen voor elkaar te boksen voor de jeugd in townships! Maar dat pad gaat niet altijd over rozen…

In de oude organisatie bestond al redelijk wat onenigheid over de organisatie van deze voetbalcompetitie. Na overname van deze leaguehebben we vier maanden meegedraaid, geobserveerd, meetings georganiseerd en toernooien geïntroduceerd. Zeker bij de organisatie van nieuwe evenementen zie je wie welke rol pakt, of niet. Enfin, de boel is opgeschud. Een frisse start gemaakt. Nieuwe coördinatoren aangesteld.

En toch… bij de eerste nieuwe activiteit ging het al mis. Onze jonge spelertjes zouden op bezoek gaan bij een echte voetbalwedstrijd van profvoetballers. Alles leek goed geregeld, tot en met de sponsoring van het busvervoer, eten en drinken. Op de dag van vertrekt blijkt dat een van de streamleaders het uitstapje benut om er zelf financieel beter van te worden. Voor de al gesponsorde bustrip, vraagt hij 70 ZAR per persoon. Bij nader onderzoek blijkt dat hij bovendien een aantal gesponsorde voetbal-outfits voor jonge spelertjes nooit gedistribueerd heeft. En dat hij zichzelf aangesteld heeft als officiële scheidsrechter tijdens LFA voetbal wedstrijden. Wedstrijden die onder auspiciën van SAFA (South African Football association) plaatvinden.

Kortom, we hebben een streamleader minder, werken samen met SAFA en hebben weer een les geleerd. Samenwerking met lokale partijen is van groot belang voor de Bambanani Soccer League. Als het gaat om misstanden aan te pakken, maar vooral om meer te bereiken dan we alleen zouden kunnen!