Zuid-Afrika, en hoe nu verder?

Zuid-Afrika, en hoe nu verder?

18 juni 2020

Tja, wie de toekomst mag voorspellen mag het zeggen….

Zuid-Afrika verkeert momenteel nog in een complete lockdown. Weliswaar is er afgeschakeld van stage 5 naar stage 3, hetgeen betekent dat winkels open zijn en essentiële beroepen mogen reizen, maar verder zit het land op slot. Eigenlijk is alles nog gesloten met uitzondering van essentiële functies en overheid.

 

Er is een lobby gaande om de scholen per 6 juli te heropenen en tegelijkertijd ontvangen we berichten dat de scholen pas in stage 1 weer open mogen en dat de verwachting is dat dat kan vanaf 1 november aanstaande. Buitenlanders zouden weer welkom zijn na 1 september en op zijn laatst per 1 februari 2021. Kortom, er is nog veel onzekerheid.

Wat betekent dat voor de Vrienden van Bambanani?

  • Concreet dat onze project- en investeringsmanager Ed Rakhorst niet naar Zuid-Afrika kan en de Bambanani zaken allemaal op afstand moet regelen. Overigens past dat wel in de lange termijn visie van Bambanani.
  • Ook betekent dat dat projecten minimaal 8-10 weken uitgesteld zijn, gelukkig nu weer mondjesmaat opgepakt worden en vooral dat er veel tijd en aandacht is uitgegaan naar het Bambanani Noodfonds, zowel aan de fundraising kant als de uitgaven kant. Met prachtige reacties als resultaat. Lees op deze pagina meer over het noodfonds.
  • Het verlengen van de lockdown betekent echter ook dat het Noodfonds meer geld nodig heeft dan de in eerste instantie geschatte €17.000. Momenteel kijken we naar een behoefte van grofweg €50.000. Dit bedrag is nodig om tot en met de maand november voldoende voedsel (ontbijtmaaltijden verrijkt met vitaminen en mineralen) voor de 600 kinderen in nood, ter beschikking te stellen. Maar ook om die groep van het onderwijzend personeel een basis inkomen van €50 per maand te geven. Juist nu kunnen we laten zien dat wij er ook voor hen zijn als ze het moeilijk hebben, om straks weer een beroep op hen te doen om alle kinderen op te vangen die terug naar school komen. En die kinderen zijn op zoek naar de relatie, naar het vertrouwen, naar structuur, naar een veilige omgeving, naar elkaar, naar voedsel zekerheid, dus naar school!

 

Doe mee met de Bambanai Noodfondsactie en steun!

Dat kan via iksteunbambanani@gmail.com, of via de webshop of bel Ed Rakhorst op 06-22395859 voor specifieke vragen en of mogelijkheden.