What’s in a name? Een nieuwe school voor Bonolo(ng)!

What’s in a name? Een nieuwe school voor Bonolo(ng)!

20 oktober 2019

Soms komen dingen bij elkaar. Ver van huis, toeval of niet, met een mooie samenwerking tot gevolg. Zo werden we laatst benaderd door de Izigane Happy Foundation (www.izingane.nl). Of we eens naar de Bonolong school in Makushane wilden kijken. Izigane wilde sowieso investeren in een nieuw schoolgebouw. Maar misschien konden we samenwerken om de omstandigheden daar structureel te verbeteren?

In Makushane ondersteunen we al een aantal schooltjes, dus dit zou een logische uitbreiding kunnen zijn. Zeker omdat we niet geloven in het bouwen van een nieuwe school, gewoon om te helpen. Een nieuwbouw is een mooie start, maar juist de integratie in de Bambanani organisatie geeft uitzicht op een duurzame zelfredzame toekomst.

Eenmaal aangekomen bij Bonolo blijkt dat we deze school al kennen! De principal volgde een ECD-1 opleiding bij Bambanani en we ondersteunen al jaren hun voedselprogramma. Sterker nog; er waren al plannen voor een nieuwe behuizing om zo ook de samenwerking met het Social Development tot stand te kunnen brengen. Die samenwerking is cruciaal om voor structurele subsidie (een Grant) in aanmerking te komen. Maar eerst moest de school een officiële NGO-status hebben. Ook dat traject was al opgestart, alleen onder de naam zoals wij de school kenden: ‘Bonolo’.

Wat bleek? Toen de NGO-status voor de Bonolo-school eenmaal administratief rond was, heeft iemand anders de papieren opgehaald. Tot op heden een raadsel, want wat moet je met een NPO-status die geregistreerd staat op een anders adres? De aanvraag is opnieuw ingediend, nu onder de naam ‘Bonolong ELC’.

Maar goed, what’s in a name… Bonolong heeft dringend nieuwe huisvesting nodig, de Izigane Foundation wil daar graag bij helpen en de Vrienden van Bambanani willen graag een duurzaam zelfredzame school. Dus hebben we de koppen bij elkaar gestoken en gaat de nieuwe school er komen.

Met het netwerk en de expertise van Bambanani is het tekenwerk zo goed als klaar en kan de bouw spoedig starten. De kinderen van Bonolong ELC starten het nieuwe jaar in een geheel nieuw schoolgebouw met 2 klaslokalen, een keuken met opslagruimte en kantoor/sickbay. Ook komen er toiletten en een foodtunnel.

Daarmee voldoet de nieuwbouw aan alle overheidseisen voor een structurele Grant. Meestal duurt het twee tot drie jaar voordat de subsidie rond is. Dat geeft principal Patricia de tijd om haar ECD-4 diploma te behalen en daarmee nog beter onderwijs te geven aan de kinderen van de Bonolong school. Wat een mooi vooruitzicht!