Veilige omgeving voor Boikhotso ELC in Namakgale

Veilige omgeving voor Boikhotso ELC in Namakgale

8 januari 2018

Nadat de Expeditie met Nijmeegse leerlingen in 2015 op de Boikhotso school een foodtunnel heeft aangelegd en de eerste serie Moringa-bomen heeft geplant is er veel gebeurd.

Deze school is opgenomen in het Bambanani voedselprogramma, wat betekent dat alle ingrediënten die je niet zelf kunt verbouwen aangeleverd worden, samen met een twee wekelijks menu. Die laatste is samengesteld door lokale voedingsdeskundigen. Als aanvulling op dit menu worden alle groenten (in eigen tuin of foodtunnel) gekweekt, meegenomen in dit menu. Hierdoor ontstaat zelfstandigheid en zelfvoorzienendheid als het gaat om gezond voedsel.

Waar we geen rekening mee hebben gehouden is dat het hekwerk (2 meter hoge palen met prikkeldraad) wel bestand was tegen koeien en geiten van buitenaf, maar dat de aanleg en voortdurende uitbreiding van de groentetuin heeft steeds aantrekkelijker maakt voor deze beesten. Helaas heeft dat in september van dit jaar geleid tot een bezoek van een aantal lokale beesten. Met grote precisie hebben ze alle koolplanten, spinazieplanten en slakroppen opgegeten.

Omdat zelfvoorzienendheid juist beloond moet worden hebben wij als Bambanani besloten om de Boikhotso school te voorzien van een degelijk hekwerk (zie foto).

Leuk om te vermelden is dat deze investering niet op zichzelf staat. De Boikhotso school zal een van de eerste scholen zijn waar we de Phase 1 school (gedeeltelijke nieuwbouw) gaan bouwen. Later meer hierover.