Een nieuwe waterput voor de grootste Moringa plantage

Een nieuwe waterput voor de grootste Moringa plantage

17 augustus 2020

Water is een essentieel goed in Zuid-Afrika, zeker als je de ambitie hebt om de grootste Moringa plantage van Bambanani aan te leggen en verder uit te bouwen. Omwille van deze plannen was de aanleg van een nieuwe waterput dan ook wenselijk. Alles over wat voor boom een ‘Moringa’ is en wat de functie hiervan is in Zuid-Afrika schreven we in een eerdere blog (lees deze blog hier)

In Namakgale is twee weken geleden met succes op een diepte van 25 meter een waterput geboord. Deze heeft een capaciteit van 2000 liter water per uur. Dat moet voldoende zijn om de plannen voor een Moringa plantage van 25.000 tot 30.000 Moringa bomen te realiseren.

Maar niet alleen de hoeveelheid water is van belang, ook de kwaliteit ervan! Zeker als je de waterput zo efficiëntie mogelijk wilt gebruiken. Als de waterput er toch is, hoe mooi is het dan als dit water ook geschikt is voor de nabij gelegen school?! Het water kan dan zowel voor de plantage gebruikt worden als voor het koken van eten, drinken, hygiëne en toiletgebruik. Komende week is de bron tot rust gekomen en worden watermonsters genomen om vervolgens de noodzakelijke testen uit te voeren.

Aangezien wachten niet in onze aard zit, gaan we ondertussen wel door. Niet alleen is een waterpomp geïnstalleerd, maar ook is er een zogenaamde mobiele sonarinstallatie geplaatst om de waterpomp te voeden met energie.

Heel fijn om te kunnen werken aan duurzame oplossingen, ook in Zuid-Afrika. Want, hoe gaaf zou het zijn om geheel onafhankelijk te zijn en te beschikken over water en elektriciteit, zodat we hier geen dure rekeningen meer voor ontvangen?!