Bambanani Noodfonds – Update september 2020

Bambanani Noodfonds – Update september 2020

1 oktober 2020

Terwijl Nederland momenteel de maatregelen weer aanscherpt, schakelt Zuid-Afrika juist terug naar Lockdown-fase 1. Dit betekent onder meer dat de scholen weer open kunnen en dat het land weer opengaat voor internationaal toerisme. Daarbij gelden wel strikte voorwaarden.

Toeristen uit gebieden met code oranje zijn welkom, maar moeten bij aankomst minimaal 14 dagen in quarantaine. Ook voor het heropenen van de scholen geldt een uitgebreid pakket aan strenge maatregelen. Na de aanschaf van de verplichte beschermingsmaterialen, controleert het Social Development of de school daadwerkelijk aan alle eisen voor heropening voldoet. De controlecapaciteit is echter zeer beperkt. Het zal daarom zeker nog een maand duren voordat de Bambanani-kids weer op school terecht kunnen.

Gelukkig kunnen we, dankzij het Bambanani Noodfonds, deze periode overbruggen. Er is voldoende buffer om voedsel te kopen voor de kinderen in nood en om de onderwijzeressen van een basisinkomen te voorzien. Ook de vereiste beschermingsmiddelen zijn uit het Noodfonds betaald. De hoop is reëel dat het Noodfonds in de maand november overbodig wordt. Een hele belangrijke voorwaarde is wel dat een 2e Coronagolf in Zuid-Afrika uitblijft…

Vanwege de verplichte quarantaine en het feit dat de scholen nog niet (massaal) open kunnen, blijven de Vrienden van Bambanani voorlopig in Nederland. Er is dagelijks contact met onze lokale organisatie, om de situatie te monitoren en waar nodig direct hulp te kunnen bieden. Wanneer de positieve ontwikkeling zich doorzet, reist onze project- en investeringsmanager, ruim 10 maanden na het laatste bezoek, begin volgend jaar naar Zuid-Afrika.

Wordt vervolgd!