Bambanani Noodfonds – Update

Bambanani Noodfonds – Update

29 juni 2020

Ruim een maand geleden startten we de actie ten behoeve van het noodfonds. Inmiddels zijn we ruim 3 maanden verder sinds het sluiten van de scholen in Zuid-Afrika. De onzekerheid is nog steeds groot en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Vandaar dat we de ontwikkelingen zoveel mogelijk delen middels deze updates, nieuwsbrieven en social media. Hieronder de laatste ontwikkelingen.. 

 

Waarom het noodfonds?

De aanleiding is niet veranderd, maar toch goed om nog even het beeld te schetsen. Op 26 maart jl. zijn de scholen van Bambanani gesloten en zijn de kinderen naar huis. Echter is het leven in de townships niet makkelijk. De huisjes zijn vaak klein en van slechte kwaliteit, waardoor het niet meevalt om hier met 6-7 mensen te wonen. Het gebrek aan inkomen is een groot probleem en daardoor is het kopen van voedsel ook een grote uitdaging. De ‘grants’ (overheidssubsidies) worden niet uitbetaald over de periode dat scholen gesloten zijn. Dit terwijl juist de aanwezigheid van leerlingen bepalend is voor de hoogte van deze subsidie. Een groot aantal van onze scholen is financieel zelfredzaam (momenteel 42 van de 89 schooltjes). Per 1 april zou dat aantal met 11 scholen verhoogd worden. Voor de resterende scholen geldt dat ze geen vast inkomen hebben en voor 27 van deze scholen is zelfs sprake van acute nood. In Zuid-Afrika is nog steeds een complete lockdown van kracht. Inmiddels is er wel afgeschaald naar stage 4 (komt van 5), maar de scholen gaan pas open in stage 1. Het einde is dus nog niet in zicht…

 

Wat doet Bambanani?

  1. Kinderen en voedsel
    In een eerste distributieronde heeft Bambanani via haar scholen ruim 55.000 ontbijtmaaltijden verstrekt aan ouders van bijna 600 kinderen die het hard nodig hebben. Begin juni is een 2 e voorraad ingekocht om nogmaals zo’n ronde te maken. Opnieuw hebben we zelf een transport vanuit Johannesburg naar Phalaborwa geregeld en loopt ook nu de distributie via de Bambanani scholen.Wat anders is, is dat de we ouders vragen om zijn of haar dochter mee te nemen naar school. Aan de ene kant zorgt dat voor betrokkenheid en aan de andere kant hebben we gelijk een beeld hoe het met zoonlief of dochterlief gaat. Belangrijk ook. Fijn om te zien en vast te stellen dat het plan werkt, de kinderen gezond blijven en dat het voedsel binnen het gezin ook gebruikt wordt voor broertjes en/of zusjes.
  2. Scholen en salaris personeel
    Het noodfonds zorgt ook voor een basis inkomen van 750 rand (€ 40,-) per persoon, per maand. Inmiddels is dit al werkelijkheid geworden voor de maanden april, mei en juni. Ook voor de maand juli sorteren we hierop voor. Alle overboekingen worden rechtstreeks (individueel) overgemaakt op de bankrekeningen van ons personeel in nood. Hierdoor voorkomen we dat in een corrupt land als Zuid-Afrika geld verkeerd terecht komt.

 

Veel onzekerheid..

Met betrekking tot de situatie in Zuid-Afrika nog het volgende. We ontvangen redelijk veel tegenstrijdige berichten. Aan de ene kant gaat men nu in Zuid-Afrika de winter in, waardoor temperaturen dalen en het Covid-19 virus makkelijker aanwezig blijft. Hierdoor wordt een piek verwacht wordt in augustus-september als het om het aantal besmettingen gaat. Aan de ander kant loopt er een lobby om de scholen weer open te laten gaan. De lagere scholen zijn vandaag (29-06-2020) weer begonnen, maar de crèches van Bambanani nog zeker niet. We blijven dagelijks in contact met Zuid-Afrika en daar waar nodig kunnen we snel schakelen.

Ook is het zo dat in deze periode al volop gekeken wordt naar beschermingsmaterialen als mondmaskers, schorten en overalls. Als het nodig is, worden deze aangeschaft en verstrekt aan de Bambanani scholen.

Via de nieuwsbrief, de website en social media houden we je graag op de hoogte. Mocht je ideeën hebben, deel deze dan gerust! Dat kan via mail: ed@aandegang.nl en/of via iksteunbambanani@gmail.com.

 

Bezoek de Bambanani Noodfonds pagina voor de uitgebreide informatie en hoe jij kan steunen!