Bambanani scholen nog gesloten, sluiting verlengd

Bambanani scholen nog gesloten, sluiting verlengd

24 juli 2020

Gisteravond (23-07-20) sprak President Ramaphosa Zuid-Afrika toe. De president ging daarbij specifiek in op de situatie en de gevolgen in het onderwijs in Zuid-Afrika. Lees in deze blog meer over zijn uitspraken en de huidige situatie voor de Bambanani scholen.

 

De echte uitbraak van het Coronavirus ontstaat nu. Inmiddels zijn de lage aantal besmettingen gegroeid naar ruim 408.000 besmettingen op 2.600.000 afgenomen testen en met ruim 6.000 doden tot gevolg. Op een totale populatie van 60 miljoen wordt er dus beperkt getest en gemonitord.

Zuid-Afrika blijft in stage 3 als het gaat om de bestrijding van het Covid-19 virus, maar wel met nieuwe aanscherpingen. Openbare basisscholen gaan weer dicht voor een periode van 4 weken en gaan dus niet opnieuw open voor 1 september. Ook de Bambanani scholen blijven gesloten tot minimaal 1 september.

Het noodfonds doet zijn werk, de inschattingen voor de ontwikkelingen in Zuid-Afrika zijn goed en dus zijn we goed voorbereid op de nabije toekomst als het gaat over het welzijn van de kinderen die de Bambanani scholen bezoeken. Mooi om te zien dat nu ook de Zuid-Afrikaanse overheid een voedselprogramma in stelt, waarbij het voedsel door de leerlingen zelf op school afgehaald wordt. Een stap die wij als Bambanani reeds op 15 april hebben ingevoerd.

Onder de onderwijzeressen zijn helaas wel de eerste slachtoffers gevallen in de afgelopen twee weken. Het onderliggend lijden is groot in landen als Zuid-Afrika en Corona is dan vaak funest. Echt diepgaand onderzoek vindt niet plaats in de rurale gebieden (townships), waardoor het beeld erg vertekend is.

Economisch gezien gaat het niet best in Zuid-Afrika. Toerisme ligt plat, hulpmaatregelen zijn er wel en direct is daarop een anti-corruptie policy ingevoerd. De verkoop van alcohol en tabak ligt al geruime tijd helemaal stil. Het verbod op alcohol leidt tot een grote daling op de eerste hulpafdelingen van ziekenhuizen, terwijl tabak een negatieve werking heeft op de longen.

 

Tenslotte maakt Ramaphosa nog een duidelijk statement als het om onderwijs gaat.

“The health and wellbeing of learners and educators is critical. It is vital that the development and progress of learners is not impeded. A major and lasting disruption to learning would have a devastating impact on the prospects of an entire generation of young people.”

– President Cyril Ramaphosa