47 kinderen in een vierpersoons woning…

47 kinderen in een vierpersoons woning…

22 augustus 2018

Aan het werk voor Bambanani in Zuid-Afrika kom je op verschillende plekken. Naast de bezoeken aan onze ‘eigen’ Bambanani scholen, worden we soms ook uitgenodigd op schooltjes die nog niet onder onze zorg vallen. Zo ook nu. Op speciaal verzoek van Ward Councellor Sophia bezochten we een school in Gravelotte, een van de aller armoedigste townships rond Phalaborwa.

Eenmaal aangekomen na een route kris-kras door Gravelotte, stoppen we voor een zogenaamd RDP-house. Oftewel een Reconstruction and Development Programma house. Ontstaan in de tijd van Nelson Mandela als sociale woningbouw. Tussen 1994 en 2001 zijn er ruim 1,1 miljoen van dit soort huisjes gebouwd. Grofweg 5 miljoen inwoners van Zuid-Afrika kregen zo onderdak. Per RDP-house dus zo’n 4 personen.

Dit RDP-house is in gebruik als school. Maar liefst 47 kinderen staan hier ingeschreven en vandaag zijn er 44 aanwezig. In dat ene huis wat dus geschikt is voor een gezin van 4 personen. Een binnenmuur is verdwenen, waardoor er 2 klaslokalen zijn ontstaan, weliswaar met elkaar verbonden. Apart een toilet en keukentje. De kinderen zijn ook veel buiten, maar dan wel in de volle zon. Het speelgoed bestaat uit een kapotte kano, een paar autobanden en een voetbal die we achterlaten.

De uitnodiging is duidelijk een roep om hulp. Hulp voor deze kinderen die hier niet gehuisvest zouden moeten worden. In samenspraak met 2 lokale Boardmembers worden we meegenomen in hun plannen voor de toekomst. Op een andere locatie dus. Wordt vervolgd!