2020, een vooruitblik

2020, een vooruitblik

14 februari 2020

2020. Een nieuw jaar vol mooie plannen, veel kansen en grote ambities. Bambanani heeft niet stilgezeten. In het vorige nieuwsbericht hebben we nog eens terug gekeken wat 2019 ons gebracht heeft en wat we bericht hebben. Nu is het tijd om vooruit te blikken en alvast een aantal plannen voor 2020 verder toe te lichten ..

 

 

Education Center

Wat te denken van een eigen Bambanani Education Center in Namakgale? Een plek met meerdere doeleinden. Grotere groepen onderwijzeressen kunnen hier worden opgeleid op verschillende niveaus. Daarnaast is er ruimte om zich op te splitsen in kleinere groepen en de opdrachten uit te werken. Daarnaast is het een plek die als veilige opslag dient voor het Bambanani Foodprogram en materialen die vanuit deze locatie weer worden verspreid. Denk daarbij aan zaken als kleding, speelgoed en lesmaterialen voor de scholen, maar ook voetballen en voetbalkleding voor de soccer league. Uiteraard zijn de faciliteiten up-to-date en biedt het de mogelijkheid om les te geven aan koks, tuinmannen en heeft de guard een ruimte om het Education Center goed te beveiligen. Tegelijkertijd vormt het Education Center in het grootste township waar Bambanani actief is een mooie uitvalsbasis voor vrijwilligers uit Nederland.

Voedselprogramma

Het voedselprogramma wordt ook in 2020 gecontinueerd. Mede door de inspanningen van de WE-Support Charity dinners kan dit programma grotere vormen aannemen en mogelijk zelfs verder uitbreiden, net als de waterprojecten. Het slaan van eigen waterputten vormt een speerpunt in 2020. En, het succes in 2019 en de onafhankelijkheid van de Zuid-Afrikaanse watervoorziening in combinatie met het gebrek aan drinkwater, maakt deze verdere uitbereiding niet alleen noodzakelijk, maar ook erg wenselijk. De energievoorziening voor de oppompen van water gebeurt middels zonnepanelen. Deze panelen zorgen er tevens voor dat de verlichting, ventilatoren, maar ook koelkasten en/of vriezers van stroom voorzien worden. Voor 2020 zijn 2-4 solar-panel installaties gepland in samenwerking met Fudura (lees hier meer over de samenwerking tussen Fudura en Bambanani).

Nieuwe scholen bouwen

Bouwen doen we om aan de randvoorwaarden van het Social Development te voldoen. Hierdoor kwalificeren scholen zich weer voor een ‘Grant’. Het plan van Bambanani is om een tweetal nieuw scholen te bouwen en daarnaast een tweetal renovaties te realiseren. Deze bouwprojecten vormen dan weer de basis voor een duurzame zelfstandige school.

Een tweede Disabled Center

Het laatste, maar zeker niet minder belangrijke, project dat in 2020 het levenslicht moet zien is een tweede centrum voor mensen met een handicap; het Thabelang Disabled Center in Namakgale. Op dit moment worden hier 57 leerlingen met een handicap, waarvan 13 leerlingen geheel immobiel zijn, middels een dagbesteding door een team van 8 betrokken mensen goed begeleid. Helaas moeten zij dit nog doen onder erbarmelijke omstandigheden. Tijd voor verandering dus!

Sportfaciliteiten

En, omdat we geloven in gezonde voeding, beweging/sport en goed onderwijs, moet in 2020 een verdere invulling gegeven worden aan de sportfaciliteiten voor zowel de scholen als de Bambanani Soccer League. Ook op dit gebied liggen er grote plannen. Deze zijn op dit moment nog niet concreet ingevuld. Later meer hierover.

En nu, aan het werk om al deze plannen ook daadwerkelijk te realiseren! Tot de volgende nieuws update!