Terugblik op 2019, een jaar vol doorbraken!

Terugblik op 2019, een jaar vol doorbraken!

31 december 2019

In een korte terugblik op 2019 wil ik u graag meenemen in de behaalde resultaten waar afgelopen jaar hard aan gewerkt is door het hele team zowel in Zuid-Afrika als Nederland. Zo werden er nieuwe scholen gebouwd voor Boikhutso, Bonolong en Tshembo. Plannen zijn er gemaakt voor scholen Dakalo in Lulekani, Amogelang in Gravelotte, Ringetani en Fundzani (beiden in Namakgale). Het gaat dan om nieuwbouw en renovatie van bestaande gebouwen.

Gehandicaptenzorg

Op het gebeid van gehandicaptenzorg hebben we besloten om Thabelang Disabled Project te adopteren. Op basis van een uitgebreide intake en een concreet plan van aanpak gaat Bambanani, samen met haar ambassadeurs voor deze vorm van zorg. Lili van Rhijn en Wouter deze Vries gaan de uitdaging aan om voor het einde van 2020 het geoogde budget van ongeveer € 100.00 bij elkaar te hebben. Hiermee kan een compleet en goed geëquipeerd centrum worden gebouwd voor de 57 leerlingen en haar begeleidingsteam, onder aanvoering van Julia Mavis.

Waterputten

In 2019 is een start gemaakt met het boren van eigen waterputten, teneinde de dramatische situatie op watervoorziening het hoofd te bieden. Inmiddels zijn er met succes vier waterputten geboord, is de waterkwaliteit getest (consumptiewater geschikt) en zijn zogenaamde solar pompen geïnstalleerd. Hierdoor kunnen de scholen met deze voorziening geheel zelfstandig van water worden voorzien en behoren gemeentelijke rekeningen voor water tot het verleden.

Duurzame energie

Ook is in 2019 een tweetal scholen voorzien van zonnepanelen en batterijen. Daarnaast worden momenteel gasfornuizen vervangen door elektrische fornuizen. Door de batterijen is een buffer van drie tot vier dagen stroom aanwezig op deze scholen. Samen met een team van vijf gemotiveerde mensen van Fudura werden deze installaties in november 2019 geïnstalleerd en wordt gekeken naar verdere uitbereiding van het aantal scholen met zonnepanelen.

Accreditatie

In 2019 is een belangrijke doorbraak gerealiseerd als het gaat om de accreditatie van de Bambanani onderwijs methode door de Zuid-Afrikaanse overheid. Enerzijds heeft dat geleid tot een bijdrage vanuit de overheid voor de opleiding van onderwijzeressen op ECD-1, ECD-4 en EVCD-5 niveau. Anderzijds betekent dit concreet dat de eerste opleidingen afgerond zijn en per mei 2020 weer twee groepen van ca. 100 onderwijzeressen hun diploma behalen. Hierdoor worden niet alleen onderwijzeressen beloond voor hun doorzettingsvermogen en wordt eigen waarde gecreëerd, maar ook wordt voldaan aan een belangrijke voorwaarde van het Social Development om in aanmerking te blijven komen voor een zogenaamde Grant (overheidssubsidie).

Bambanani wijnen

Als laatste is het vermelden waard dat Bambanani in 2018 gestart is met een nieuwe fundraiser; de Bambanani wijn (Sauvignon-Blanc en Merlot). In 2019 is de gehele import van bijna 15.000 flessen verkocht en daarmee een stevige bijdrage heeft geleverd aan de inkomsten van Bambanani. Het zal u niet verbazen dat inmiddels een nieuwe voorraad is aangelegd van de Sauvignon-Blanc 2019 (witte wijn) en Merlot 2018 (rode wijn). Beide wijnen zijn te bestellen via de Bambanani website in de webshop.

Tot zover de terugblik op 2019. Proost op al het moois en alle uitdagingen die 2020 ons gaat brengen!