2017 zit er bijna op…

2017 zit er bijna op…

29 december 2017

Alhoewel we bij de Vrienden van Bambanani liever vooruitkijken, staan we toch graag even stil bij de vele successen in 2017.

Afgelopen jaar is er heel veel gebeurd als het gaat om fundraising, zowel in Nederland als in Zuid-Afrika zelf. In Nederland ervaren we de steun van partijen als Wilde Ganzen, Jumbo Supermarkten, Hutten Catering, de Eugene Janssen Foundation en een aantal organisaties die niet bij naam genoemd willen worden. Ook is er een enorme toename in particuliere Vrienden die hun steentje hebben bijgedragen.

Vanzelfsprekend hebben we ook in Zuid-Afrika zelf flink aan de weg getimmerd. Via relaties in ons netwerk is er veel moois gerealiseerd. Zo hebben Zuid-Afrikaanse Vrienden een waterput van 60 meter diep geboord, hebben we twee nieuwe hekwerken kunnen aanleggen, is de organisatie versterkt in financiële zin en begint de lokale bekendheid aardig op gang te komen.

11 scholen staan inmiddels op eigen benen, 5 nieuwe scholen zijn omarmd en er is afscheid genomen van enkele schooltjes waar de intrinsieke motivatie ontbreekt om er een doorslaand succes van te maken. Onze energie gaat dus naar die projecten waar ook de lokale (school)leiding zich inspant om selfsupporting te worden.

Als Vrienden van Bambanani zijn we in het afgelopen jaar regelmatig positief in het nieuws geweest. Ook is een groot aantal Vrienden mee geweest naar Zuid-Afrika om de projecten daar met eigen ogen te aanschouwen. Alleen al met deze ‘gasten’ hebben we 4 foodtunnels aangelegd, vele schooltjes bezocht en de oh zo nodige voedselvoorraad op een aantal urgente plekken zodanig aangevuld dat er tot en met het einde van het jaar voldoende eten was.

Helaas is in november 2017 een van onze grootste fans en bouwcoördinator Chris Kruger ons ontvallen. Deze gebeurtenis heeft ons geraakt en laat een leegte achter in onze Zuid Afrikaanse organisatie. Gelukkig is zijn dochter Monique White al enige jaren als tekenaar en projectbegeleider bij Bambanani betrokken. Monique zet de activiteiten van Chris door en wij hebben alle vertrouwen in haar als persoon en de bagage die ze van Chris mee kreeg.